blog

Waarom het DIVI thema van WordPress de bom is

19 november 2019

Ik maak al mijn websites met het DIVI thema, gemaakt voor WordPress. Waarom? Ik leg het je graag uit! Wil je alleen weten wat jij er als klant aan hebt? Klik dan hier om meteen naar de conclusie te gaan :).

Allereerst: wat is een WordPress thema?

Als je met WordPress een website gaat maken, is de eerste stap het kiezen van een WordPress thema (Engels: theme). Dit is een soort sjabloon voor je website, waarin de lay-out en het design is vastgelegd. Het thema bepaalt wát er wáar getoond kan worden en hoe dit wordt gepresenteerd. Bij sommige thema’s kun je nog een paar opmaakopties wijzigen, zoals de accentkleur en het lettertype, maar over het algemeen vul je zelf alleen nog de inhoud van je website. Er zijn duizenden WordPress thema’s beschikbaar, waarvan een deel gratis en een deel betaald. De betaalde thema’s heten ‘premium themes’. Hierbij heb je over het algemeen meer opmaakmogelijkheden, maar je blijft vaak beperkt in de lay-out van je website. Het is dus een hele uitdaging om uit dit grote aanbod een thema te kiezen dat op dit moment passend is voor je bedrijf, maar ook in de toekomst nog.

Waarom DIVI eigenlijk geen thema is, maar een Page Builder

Officiëel is DIVI een premium theme, maar wat DIVI vooral onderscheidt van andere thema’s is dat er niks vastligt. Je kunt volledig from scratch je website bouwen, met onuitputtelijke lay-out en design opties. DIVI heet dan ook niet voor niets een Page Builder. Zie het als een zeer gebruikersvriendelijk softwareprogramma waar je aan de voorkant van je website, zoals ook bezoekers deze zien, kunt bouwen en ontwerpen. Dit wordt de front-end van je website genoemd. Bij de meeste thema’s kun je alleen aan de back-end aanpassingen doen; in WordPress is dit je dashboard. Hier kun je wijzigingen in de inhoud of code aanbrengen, waarvan je het resultaat alleen in de front-end kunt bekijken. Dit maakt het aanpassen van je website complex en tijdrovend. Met DIVI hoef je niet te rommelen in de code én zie je meteen welke aanpassing geslaagd is en welke niet.

In onderstaand filmpje, van de makers van DIVI, word dit mooi geïllustreerd: 

De uitgebreide en flexibele lay-out opties van DIVI

Je deelt je pagina in met behulp van secties (blokken). In deze secties voeg je rijen toe, waarbij je kiest uit hoeveel kolommen deze moet bestaan. In de kolommen voeg je de inhoud van je website toe met behulp van modules. Hier vertel ik later meer over.

De opening van mijn website (het deel met roze achtergrond) is bijvoorbeeld 1 sectie (blauw bewerkingsmenu) met daarin 1 rij (groen bewerkingsmenu), bestaande uit 2 kolommen, gevuld met een afbeeldings-, tekst- en knopmodule. Je ziet nu alleen een grijs kader en bewerkingsmenu om de afbeeldingsmodule, omdat dat de module was waar ik met mijn muis op stond. Met behulp van de plusjes voeg je nieuwe secties, rijen en modules toe. Daarnaast is alles nog te verplaatsen en te veranderen, ideaal!

Hoe je eenvoudig inhoud creëert met modules

Zoals je hiervoor al een beetje kunt zien, plaats je de inhoud van je website met behulp van modules. Er zijn op het moment van schrijven 38 standaard modules waar je gebruik van kunt maken. Je hebt de basics als een tekst-, afbeeldings- en videomodule, maar ook modules voor een volledig aanpasbaar contactformulier, een galerij of portfolio, een slider enz. Per module heb je een bewerkingsmenu met opties voor de inhoud en opties voor het design, met daarnaast meer geavanceerde opties zoals het toevoegen van eigen CSS code. Zie het complete overzicht van de modules hieronder:

Customize je suf met de designopties!

Verzin het maar en je kunt het aanpassen met behulp van de Visual Builder van DIVI. En dit geldt voor elke sectie, rij, kolom en module afzonderlijk. Denk hierbij aan:

 • Wijzigen grootte en uitlijning
 • Een kleur / afbeelding / gradient / video
  als achtergrond
 • Afronden van hoeken
 • Kleur en dikte van rand
 • Schaduweffecten
 • Lettertype en tekstkleur / grootte
 • Animaties en transformaties
 • Creatieve overgangen tussen secties
 • Onderlinge afstanden (marge en buffer)

Dit alles is ook specifiek aan te passen voor als je er met je muis overheen gaat (de hover state). Daarnaast zijn ook alle opties afzonderlijk in te stellen voor weergave op desktop / tablet / mobiel. Tenslotte zijn eigenschappen nog te wijzigen met behulp van eigen CSS code. Kortom: hoe je maar wilt!

Welke voordelen heeft dit voor jou als klant?

Natuurlijk is het voor mij als ontwerper fijn dat de programmatuur waarmee ik werk gebruikersvriendelijk is en veel mogelijkheden biedt, maar wat is het extra voordeel voor jou als klant? Ik zet het voor je op een rij!

 • We kunnen je website compleet inrichten zoals jij dit wilt.
 • Werkelijk elk onderdeel van je website is zó te stylen dat het naadloos aansluit bij jouw huisstijl.
 • Het gemak van de Visual Builder zorgt ervoor dat óok jij aanpassingen kunt maken aan je website, zoals het wijzigen van een afbeelding of het aanpassen van tekst.
 • Met het DIVI thema is je website super flexibel en gemakkelijk aan te passen / uit te breiden in de toekomst. Ook een verandering van huisstijl is eenvoudig door te voeren.
 • Omdat ik het DIVI thema heb afgekocht, kun jij levenslang gebruik maken van dit ‘premium theme’, inclusief updates en geweldige klantenservice, zonder de gebruikelijke $89 per jaar te betalen.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Elegant Themes, de aanbieder van het DIVI thema.

 

Wil je graag meer weten?

Neem contact met me op via mijn contactformulier!