blog

Kan je niet gewoon zelf een website maken?

11 februari 2020

Je hebt het dappere besluit genomen om voor jezelf te beginnen. Je hebt goed uitgedacht wat je je klanten gaat bieden en misschien ben je ook al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Maar dan?

Je Social Media kom je nog wel uit, maar er zal toch ook een echte website ‘moeten’ komen. Je googelt wat rond en ziet door de bomen het bos niet meer: wix.com, Jimdo, ontwerpbureaus, zzp webdesigners (aangenaam), Squarespace… Misschien ben je nog nét tot de conclusie gekomen dat WordPress wel de beste optie is, maar je hebt geen idee hóe dus je zou het graag uitbesteden. Je polst eens wat bij vrienden en dan wordt de vraag gesteld:

Kan je niet gewoon zelf een WordPress website maken?

Je zou heel graag ja antwoorden, maar bij het idee alleen al breekt het zweet je uit. Ja, heel veel mensen maken zelf een website met WordPress. Dus waarom niet jij? Het voelt een beetje als falen als je zegt dat je dat niet zit zitten.

Maar dit is de praktijk

Ja: jij kan zelf een website maken met WordPress. De vraag is niet óf je dit kan, maar hoe lang dit gaat duren en wat de kwaliteit is van het eindresultaat! En of je er überhaupt zin in hebt natuurlijk 😋.

Dit alles is geheel afhankelijk van hoe snel jij handig bent met nieuwe software, hoeveel gevoel jij hebt voor lay-out en uitstraling, en of je gebruik maakt van een kant-en-klaar WordPress thema (een soort sjabloon voor je website) of dat je zelf iets unieks gaat bouwen met een Page Builder als Divi (zoals ik). Je zult je door een hoop online informatie heen moeten werken (waarvan veel Engelstalig).

Ik zat ooit met hetzelfde dilemma

Ik wilde een website maken met WordPress, maar was al overweldigd door het startscherm en het extreem grote aanbod aan thema’s en wilde het liefst mijn laptop uitzetten en onder m’n dekbed gaan liggen. Ik besloot om een WordPress-workshop te gaan volgen, want dan kon ik lekker luisteren naar de expert, alles nadoen en vragen stellen. Maar ook als je zoekt op ‘Wordpress workshop’ word je overweldigd door het aanbod, waarbij je al snel €300 excl. btw kwijt bent voor een halve dag hulp.

Toen ben ik toch maar wat gaan pielen

Met behulp van fantastisch uitgebreide tutorials op Youtube heb ik me de basics langzaamaan eigen gemaakt. Daar moet ik misschien bij zeggen dat ik wel technisch en creatief ben aangelegd, dus dat scheelt. En ik bleek het zelfs zó leuk te vinden dat ik hier mijn werk van heb gemaakt!

Maar dit alles heeft mij bij elkaar wel heel veel tijd gekost. Tijd die zichzelf nu terugverdient in mijn werk als WordPress webdesigner, maar wat voor iedere andere ondernemer ontzettend kostbaar is! Het is al helemaal zonde als je zelf begint, vastloopt en alsnog iemand moet inhuren.

Conclusie

Je zal jezelf moeten afvragen wat jou meer kost; zelf uitvogelen hoe je een website maakt of het inhuren van een professional. En dan hebben we het nog niet gehad over je ontwerptalent 😄.

Uiteraard hoop ik je nu voldoende ontmoedigd te hebben om zelf aan de slag te gaan. In het geval dat ik daarin geslaagd ben, verwijs ik je graag door naar mijn contactformulier (hahaha sorry, ik kan hier zelf heel hard om lachen).