blog

Allemaal kappen met Internet Explorer

27 januari 2020

Voelde je je aangesproken? Mooi, dan is deze blog voor jou :D.

Veel mensen houden vast aan wat ze kennen en wat voor hen werkt. Logisch ook. Vooral als het op technische zaken aankomt, hebben weinig mensen zin om zich in iets nieuws te verdiepen. Maar soms moet je iets gewoon echt achter je laten. Zoals Hyves… en je hotmail-adres van toen je 15 was (groteloes@hotmail.com …jup… ).

Stoppen met Internet Explorer is geen kwestie van met je tijd mee gaan. Er zijn serieuze bezwaren tegen het gebruik er van. Ik zet ze hieronder voor je op een rij!
 

Daling in populariteit sinds beveiligingslek in 2014

In 2013 stond Internet Explorer van Microsoft nog bovenaan de lijst van gebruikte browsers, maar begin 2014 kwam het advies van de politie om een andere browser te gebruiken vanwege een beveiligingslek. Internet Explorer is daarna terecht in populariteit ingehaald door o.a. Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari. In 2019 had de browser in Nederland nog een marktaandeel van 2,5% (bron: statcounter).
 

Geen ondersteuning en updates meer van Microsoft

Begin februari 2019 postte manager Chris Jackson van Microsoft zelf (!) een blog waarin hij het publiek verzoekt om over te stappen op een andere browser, omdat Microsoft is gestopt met het ondersteunen en updaten van Internet Explorer (laatste versie: 11). Internet Explorer wordt alleen nog in leven gehouden voor bedrijven die ooit toepassingen hebben ontwikkeld die alleen in Internet Explorer werken (op een lokaal netwerk). Microsoft Edge is de officiële vervanger van Explorer.
 

Internet Explorer voldoet nu niet meer aan de laatste beveiligingseisen

Doordat er geen beveiligingsupdates meer worden uitgevoerd, wordt je computer bij gebruik van Internet Explorer steeds kwetsbaarder voor virussen of spyware. Dit betekent dat je persoonlijke- of bedrijfsinformatie op straat kunnen komen te liggen. Wat mij betreft de belangrijkste reden om te stoppen met het gebruik!
 

Ontwikkelaars houden er geen rekening meer mee

Bij het testen van nieuwe websites en applicaties wordt niet meer gekeken naar Internet Explorer. Dit betekent dat steeds meer toepassingen niet goed worden weergegeven en storingen zullen geven. Ik loop hier ook tegenaan met mijn werk en kan om die reden niet garanderen dat jouw website 100% goed werkt in Internet Explorer. Vooral contactformulieren hebben wel eens kuren, ik gok vanwege het beveiligingsprobleem.

Mijn advies: stap vandaag nog over op een andere browser!

Gezien de beveiligings-issues en toenemende gebreken in functionaliteit is het hoogste tijd om een nieuwe browser te kiezen als je dit nog niet hebt gedaan. In geen enkele vergelijking van browsers uit 2019/2020 wordt Internet Explorer überhaupt nog als kandidaat meegenomen! Google Chrome was in 2019 verreweg de populairste browser met een marktaandeel van meer dan 50%.

Wil je graag voor jezelf alle opties afwegen? Ik vond Wat is de beste browser in 2020? fijn geschreven, met bij elke browser een link naar de downloadpagina (als je op de naam van de browser klikt).

Heb ik je overtuigd? Please say yes! 🙂